Nyheter

Filtrera
Framgångsrika GIF Sundsvall P06 inbjudna till träningscamp

Framgångsrika GIF Sundsvall P06 inbjudna till träningscamp

När man gör bra saker händer ofta bra saker. GIF Sundsvall P06s långsiktiga arbete med laganda och passningsorienterad fotboll har uppmärksammats och lett till att man är inbjuden till en träningscamp i Kristinehamn. 

Man märker tydligt att det är en grupp som lärt sig att ta ansvar för sin träning när vi träffas i Nackstahallen på onsdagskvällen. Tränare Mats Bengtsson och Salm Abdul Wahab ger instruktioner för hur träningen ska genomföras och sätter sig sedan för att berätta om deras resa och filosofi, och träningen tas på fullaste allvar. Vid två tillfällen kommer spelare upp och väntar artigt tills vi pratat klart innan dom frågar om det är dags att byta övning och lyssnar noggrant på hur nästa övning fungerar.

– Det är ett gäng individualister från början och där har Cecilia Helgsten gjort ett jättejobb för att få ihop gruppen och i arbetet med attityden, det vill jag verkligen att du skriver för Cicci har varit direkt avgörande för att den här gruppen fungerar så bra idag, förklarar tränarna Mats och Salm.

Det är intressant att höra tränarna berätta om resan, och engagemanget fyller hela omklädningsrummet där vi sitter. Salm är en fotbollsnörd som ser all fotboll han kommer över och inför matcher åker han och scoutar motståndarlaget för att kunna förbereda sitt lag på bästa sätt. Mats är oerhört påläst om kroppen och hur den fungerar och han berättar övertygande om forskning och hur dom tränat på sätt som gjort laget överlägsna rent fysiologiskt i sin ålder.

När grabbarna var sex år gamla så bestämde sig tränarna för att man ville spela en passningsorienterad fotboll och man förlorade match efter match men istället för att fokusera på resultat i form av mål så räknade dom passningar inom laget som sina poäng. Detta gav tidigt frukt och några år senare när man började med sjumanna införde man en spelplan för hur man ville spela fotboll framöver. Hela laget delade idén och tränade hårt för att utveckla positionerna på planen.

– Vi vill utbilda spelare i fotboll, få dom själva att tänka vad som lett till att situationer blev på ett eller annat sätt och där vill jag också säga att föreningen är fantastiskt bra med engagerade ledare, utbildningar och ett sunt sätt att utbilda spelare på, förklarar dom.

Salm berättar att han vill att laget ska vara som en familj och dom delger en historia om en av grabbarna som kom till Sverige för två år sedan. Han kunde inte ett ord svenska och hade aldrig spelat i ett lag, men fotbollen brukar ju kallas ett världsspråk i sig och han är ett utmärkt bevis på integrationen som fotbollen erbjuder i form av socialt kontaktnät, en samhörighet och även i utbildningen som fotbollsspelare och människa.

– Det är väl en klyscha, men det är laget före jaget som gäller och ibland måste man få spelare att förstå att dom passar bättre som ytter än som forward och det är ibland en utmaning. Det är ingen lek men det ska vara roligt, berättar Salm.

Det är en mening som fastnar, ”Det är ingen lek men det ska vara roligt”. För resultatet som ledarna trycker på är utbildningen som fotbollsspelare och människa och man pratar knappt om hur matcherna slutar. Dom låter spelarna vara med i diskussioner och dialoger och pedagogiken verkar ha gått hem i laget som känns väldigt sammansvetsat.

På rekommendation blev dom scoutade och fick åka ner till Stockholm för att spela mot kvalitativt motstånd då man hört goda saker om P06-gänget från Giffarna. Med ett tåg som avgick 05:00 för att direkt från centralen i Stockholm bege sig till match mot ett väldigt starkt Lidingö i sin absolut första elvamannamatch någonsin blev det en väckarklocka. Laget ville prompt spela 4-3-3 och tränarna lät dom göra det, för att en timme senare konstatera att det stod 6-0 till Lidingö på tavlan. Tränarna förklarade att nästa match mot BP så skulle dom lägga om till 4-4-2 och inte be om ursäkt för sig utan ligga på och pressa från första stund. Utan lunch i magen begav dom sig till matchen och mot erkänt duktiga BP och gjorde en jättematch där man hade ledningen men som tillslut blev 5-5 då bensinen tog slut. Det säger en del om moralen på laget menar ledarna, att kunna ställa om skallarna och taktik och spela jämt eller till och med bättre mot ett lag av BPs kaliber.

Det är många som har frågat hur dom har gått tillväga för att spela en sådan passningsorienterad och välutbildad fotboll i så låg ålder och det är med rätta som dom berättar om hur det har gått till med stolthet i rösten.

Vi från GIF Sundsvall vill tacka för det otroliga engagemang som dessa ledare lägger ner ideellt för att utbilda våra ungdomar till att bli bra fotbollsspelare och bra människor och även önska stort lycka till på campen i slutet av oktober.

Tillsammans är vi Sundsvall!