Nyheter

Filtrera
GIF firar 120 år – hyllar profiler och planerar jubileumsmatch

GIF firar 120 år – hyllar profiler och planerar jubileumsmatch

När fotbollssäsongen 2023 inleds för GIF Sundsvall är det på året 120 år sedan bildandet på Mathilda Anderssons Café. Flera av oss känner vår historia och mötet på Köpmangatan den 25 augusti 1903 som resulterade i stiftandet av föreningen.

I och med att fotbollsåret börjar planeras det också för olika sätt att fira jubileet. För att få veta mer om vad som är på gång satte vi oss ner med ordförande Stefan Söderlund.

Först och främst, grattis till jubileumsåret, hur står det till med den här 120-åringen?

– Det är en pigg 120-åring som med mycket energi går in i ett spännande år. Vi fortsätter att utveckla föreningen både sportsligt och organisatoriskt samtidigt som vi ser över hur vi kan fortsätta skapa värde också utanför planen.

Hur känns det att vara ordförande i en så anrik förening?

– Jag är stolt över att få förmånen och förtroendet att vara ordförande i GIF Sundsvall. Föreningen är viktig för Sundsvallsborna och det finns ett enormt engagemang i och utanför föreningen.

Vad finns det för likheter och skillnader med den förening som bildades i början av 1900-talet och den förening vi har idag?

– Även om jag börjar bli lite gammal så var jag ju inte med på den tiden så helt säker kan jag ju inte vara. Men det är klart kärnan finns där. Det är en förening vars grundfundament är kärleken till idrotten. En stor del av vår verksamhet som kanske inte får så mycket medialt utrymme är vårt samhällsengagemang som syftar till att ge alla människor i Sundsvall goda livsförutsättningar.

– Folk- och idrottsrörelsens framväxt under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet tog också sin utgångspunkt i dessa frågor, det vill säga ge människor bättre förutsättningar för ett gott och hälsosamt liv. Det är med stolthet som vi bär det vidare i vår verksamhet

Vad har dagens ordförande gemensamt med vår första ordförande Carl Jonsson?

– Även där får jag gissa. Men jag tror att också Carl hade sin utgångspunkt i ett engagemang för samhället i stort och för idrotten som en viktig del av det.

Vad kan du berätta om hur jubileumsåret kommer att uppmärksammas?

– Redan nu på söndag startar vi en lång hyllningsserie som ska pågå hela året. Vi kommer lyfta och uppmärksamma 120 GIF-profiler som på ett eller annat sätt gjort avtryck under föreningens 120-åriga historia. Det kommer bli en fin blandning av gammalt och nytt och redan nu kan jag avslöja att vi börjar med vår första ordförande Carl Jonsson. Han var också en av stiftarna till GIF Sundsvall den där tisdagen i augusti 1903 och en stor anledning till att det är här vi står här idag.

Vad mer kan vi förvänta oss under jubileumsåret 2023?

– Utöver de 120 profilerna vi porträtterar under hela året ser vi också på möjligheterna att utöka vår shop för att kunna erbjuda jubileumsprodukter till våra supportrar. Vi planerar också lite andra aktiviteter och en jubileumsmatch i augusti, men fler detaljer kommer vi presentera längre fram.

Varför ska man besöka och uppvakta den här 120-åringen under säsongen 2023?

– Vi vill att GIF Sundsvall ska vara en angelägenhet för alla Sundsvallsbor. Föreningen har genom sin långa historia blivit ett med staden Sundsvall och vi som bor och verkar här. Det är någonting att fira. Föreningen behöver också Sundsvallsbornas engagemang. Vi vill växa och bli fler som engagerar sig i föreningen så att föreningen i sin tur kan engagera sig mer i samhället. Det finns mängder av frågor som man kan få ta tag i allt från att komma och heja fram våra lag till framgångar på fotbollsplanen, ledare för våra ungdomslag, engagera sig i barn och ungas livsvillkor i våra olika stadsdelar, jobba som matchvärd med mera. Eller bara helt enkelt bli medlem.

Avslutningsvis, vad vill du säga till de som ännu inte upptäckt GIF Sundsvall och vad vill du säga till våra allra trognaste supportrar?

– Till de som ännu inte upptäckt GIF Sundsvall, kom och besök oss på något av våra 120-årsarrangemang, heja fram laget i Superettan, se något av våra ungdomslag eller titta in på kansliet se vad vi gör kanske vill du bli en del av vår gemenskap.

– Till våra trognaste supportrar vill jag säga tusen tack för att ni finns. Ni är en otroligt viktig del av föreningen och utan er skulle heller inte föreningen finnas. Vi ses på ”Mathildas” och NP3 Arena.

Och med de avslutande orden från vår ordförande Stefan Söderlund ser vi fram emot jubileumsåret 2023.

Håll utkik i GIF Sundsvalls sociala kanaler redan nu på söndag då vi startar upp en serie personporträtt som pågår hela året. Vi återkommer mer information om fler initiativ för att hylla vår 120-åring – GIF Sundsvall.

Jonathan Stara