Nyheter

Filtrera
Mathildas café – sedan 1903!

Mathildas café – sedan 1903!

I år fyller GIF Sundsvall 115 år. Det var närmare bestämt den 25 augusti 1903 som en grupp idrottsintresserade och nykterhetsivrande ungdomar bildade föreningen, på Mathilda Anderssons café på Köpmangatan 34. Att det var just där GIF – då Godtemplarnas Idrottsförening – Sundsvall såg dagens ljus är knappast någon slump. Godtemplarsällskapet hade sina lokaler alldeles i närheten och caféet stod värd för sällskapets middagar så tidigt som 1895, enligt en samtida notis i Sundsvalls Tidning.

För GIF-supportrar torde namnet Mathilda Anderssons café alltså klinga tämligen bekant. Men vem den där kvinnan som serverade Calle Jonsson, Axel Gustafsson och övriga grundare kaffe den där tisdagen i augusti 1903, det är mindre omskrivet.

Anna Mathilda Andersson föddes i Grällsta i Kila socken, knappt en mil söder om Sala, den 20 september 1854. Hon blev faderlös som femåring och bodde hemma på gården med modern, styvfar, två systrar och två halvsyskon fram till 1873, då hon flyttade till grannsocknen Fläckebo för att arbeta som piga. Därifrån gick färden via Uppsala och Stockholm innan hon kom till Sundsvall den 15 augusti 1883.

Under sina första år i staden omnämns Mathilda Andersson som piga uti Rösts gård (som även den låg på Köpmangatan och tillhörde grosshandlaren Jonas Röst). Dessförinnan hade hon dock erfarenhet av restaurang- och caféverksamhet från huvudstaden, där hon arbetat på caféer på under åren 1882 och 1883.

Då Sundsvalls Tidning i juni 1890 listade de Sundsvallsbor som hade en årsinkomst på minst 800 kronor nämndes restauratrisen A.M. Andersson som en av dessa. Caféet på Köpmangatan, som bar hennes namn och kommit att bli historisk GIF-mark, startade dock inte förrän drygt fyra år senare, vilket annonser i dagspressen vittnar om.

Mathilda Anderssons café fanns kvar till åtminstone 1907. Därefter drev hon även ett annat Sundsvallscafé, Metropol, på Köpmangatan 9, dåvarande Godtemplarhuset (det är som sagt knappast någon slump att GIF Sundsvall grundades där den gjorde), nu Konsertteatern, fram till år 1922. Därifrån finns interiörbilder från 1920, som bland annat föreställer två kvinnor. Någon av dessa skulle förstås kunna vara Mathilda Andersson, men hon var 66 år gammal vid tiden för fotograferingen och de porträtterade kvinnorna ser betydligt yngre ut än så.

Mathilda Andersson avled 77 år gammal, den 11 april 1934. Hon förblev ogift och barnlös, vilket sannolikt var en viktig förutsättning för att hon skulle kunna fortsätta att driva sin egen rörelse i en tid då få gifta kvinnor yrkesarbetade. På grund av detta finns det idag inga ättlingar som kan berätta om och minnas Mathilda Andersson – men för Giffare kommer hon och hennes namn alltid att vara en viktig del av föreningens historia.


Bild: Caféinteriör ”Café Metropol” i Godtemplarhuset vid Köpmangatan. Foto: Jonas Theodor Höglund. (SuM-foto006477)/Sundsvalls museum (digitaltmuseum.se)/CC BY-NC.


Mer om GIF Sundsvalls historia

Mattias Denkert