Nyheter

Filtrera
Paya Pichkah: “De ska inte få någonting gratis“

Paya Pichkah: “De ska inte få någonting gratis“

Paya Pichkah intervjuades i matchprogrammet inför GIF-Norrby 24/4. 

Det finns många unga, duktiga och talangfulla spelare i GIF Sundsvall 2021.
En av dem är Paya Pichkah som debuterade i Superettan förra sommaren – och som nu kan vara en spelare som får sitt definitiva genombrott.

– Tycker att jag har förberett mig bra, och i och med det skapat förutsättningar för att kunna ta nästa steg på min utvecklingskurva, säger Paya.

Paya Pichkah, 21 år för drygt en månad sedan, är en i raden av unga spelare som stormar fram i GIF Sundsvall. En spelskicklig central mittfältare, passningsspelet och spelförståelsen är två fina ingredienser i hans spel.

– Jag vill spela så mycket som möjligt det här året, ta en plats i startelvan, och jag vill producera mål och poäng, säger Paya som 2011, tillsammans med sin familj, lämnade norra Iran för Sverige. Familjen Pichkah hamnade i Sundsvall och samma sommar började Paya att spela fotboll i en klubb för första gången. Det var i Essviks AIF och där blev han kvar till 2016 då han tog klivet över till GIF Sundsvall.

– När jag var liten så spelade jag mycket fotboll med mina kompisar ute på gatan i Iran. Men jag spelade aldrig i något lag förrän jag kom till Sverige, berättar Paya som mäter 190 cm och väger 80 kg.

Förra året debuterade Paya i Superettan. Debuten skedde 11 juli på Gamla Ullevi när han i matchminut 62 ersatte Pontus Silfwer. Totalt blev det under förra året 20 matcher, varav 12 från start, två mål blev det också.

– Debuten kommer jag aldrig att glömma, Jag kommer mycket väl ihåg känslan jag hade när jag sprang in på planen, säger Paya som också blev en vinnare i debuten när GIF Sundsvall vann med 2-0.
När vi nu skriver 2021 så har GIF Sundsvall startat Superettan med oavgjort mot Helsingborgs IF och därefter förlust mot IFK Värnamo.

– Det är klart att det är lite av en besvikelse med en poäng så här långt. Så är det. Mot Helsingborg tycker jag att vi spelade bra, mot Värnamo var det lite mindre bra. Men det är bara att ta nya tag, vi har en bra känsla i gruppen, säger Paya.

När personer i Payas omgivning beskriver honom så är det ett ord som är genomgående: målmedveten.

– Jag vill bli så bra som möjligt och det handlar om att ge sig själv förutsättningar för det. Med det menar jag att man måste lägga ned den tid som krävs, man måste träna, man måste alltid göra jobbet, säger Paya och fortsätter:

– Tycker att jag har förberett mig bra inför den här säsongen, och i och med det skapat förutsättningar för att kunna ta nästa steg på min utvecklingskurva. Nu handlar det om att visa på träningarna att man vill vara med i startelvan.

Idag är det dags för den tredje matchen i Superettan, och trots att det nu är andra gången som GIF Sundsvall står som hemmalag väntar ännu en match på bortaplan.

– Det är såklart tråkigt att inte få spelas hemma på NP3 Arena. Det är alltid extra speciellt att vara på hemmaplan, man vill ju spela på hemmaplan. Samtidigt när läget är som det är i samhället, ingen publik på matcherna så går det väl i sig ändå hyfsat. Men visst längtar man efter att få springa in på NP3 Arena och känna fansens stöd, säger Paya och fortsätter så här om det motstånd som väntar på Jämtkraft Arena – Norrby IF:

– Kommer ihåg matcherna mot dem förra året och vi har gått igenom dem som lag de senaste dagarna. Norrby IF är fysiskt starka, många storvuxna spelare, de spelar tufft och hårt i närkampsspelet, och de är starka på fasta situationer.

Hur ska ni möta upp det?

– Vi ska spela vårt spel, ha mycket boll, ta initiativ. Sedan handlar det om att inte bjuda på någonting, inte ge dem omställningsmöjligheter. De ska inte få någonting gratis, så är det bara.

PATRICK EDLUND, Ågrenshuset

KORTA SNABBA

Vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?Jag har ju spelat bara en säsong i senior fotbollen och det var förra året, så jag säger den.

Har du någon gång börjat tvivla på dig själv? Nej, det har jag inte.

Om du är sportchef i ett Superettan-lag, och får välja tre spelare att bygga laget kring. Vilka väljer du? Jag hade valt mig själv, men resten vet jag inte.

Är det här med lagbyggen något du tänkt på? Nej, jag fokuserar bara på fotbollen.

Om du får plocka en egenskap från en lagkamrat, från vem och vad hade du valt? ”Engans” snabbhet.

Vilken är din bästa fotbollsupplevelse, när du själv inte varit på planen? När Giffarna gick upp till Allsvenskan 2014.

Finns det något du ångrar med din karriär? Nej.

Tittar du på klipp på dig själv på YouTube? Inte på YouTube, men jag brukar titta på klipp på mig själv.

Vem var du i skolan? Jag var inte där så ofta, pga träningar med A-laget.

Lagets ordningsman? Alex”.

Absolut inte lagets ordningsman? Jag säger ”Engan”, för att han brukar få mest böter.

Om du var statsminister för en tid. Vilken fråga hade du prioriterat? Jag hade prioriterat att få tillbaka åskådarna till fotbollsmatcher.

En matchledig kväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du fotboll eller något annat? Jag kollar helst på fotboll, men annars tittar jag på andra sporter.

Vilken film har du sett flest gånger? The Fast and the Furious.

Hur spenderar du helst en ledig dag under säsong? Väldigt lätt träning, bra mat, vila, titta på nån sport eller nån film.

Favoritlag? AC Milan.

Kan du tröttna på fotbollen? Absolut inte.