Nyheter

Filtrera
Tommy Naurin: “Våga drömma ännu större”

Tommy Naurin: “Våga drömma ännu större”

Året var 2018 och samarbetet mellan SCA och GIF Sundsvall stod klart – tillsammans skulle organisationerna bygga en akademi som skulle öka samarbetet mellan Giffarna och övriga klubbar i Medelpad för att stimulera och utveckla unga spelare på bästa sätt. Det långsiktiga avtalet med SCA kom att bli SCA-akademin.

Akademin har sina träningar på onsdagar och idag är det dags för målvaktsträningen, en av de mest populära träningarna då det ger en unik chans för alla målvakter att få den bästa träningen genom vår egna A-lagtränare och ex-A-lagsmålvakt, Tommy Naurin.

Innan dagens träning tog vi en intervju med Naurin för att se vad han tänker kring akademin och hur hans träning kommer att läggas upp.

SCA-akademin är ett samarbete mellan SCA och GIF Sundsvall där målet är att värna om att unga spelare stannar kvar i distriktet men även att främja bandet mellan olika klubbar, vad tycker du om det?

– Det är oerhört viktigt i många avseenden. Inte minst för att behålla dessa talangerna inom Sundsvallsregionen. Det är ofta väldigt svårt att förutse i så tidig ålder om spelarna kommer att bli elitspelare eller inte. Så att få hålla relation till de andra klubbarna som inte har möjligheten att bedriva elitverksamhet men fortfarande hålla dessa unga spelare i god träning tillsammans med oss och SCA är ett jättebra komplement för spelarna under utvecklingsåren.

Målvaktsträningen är en av de tillfällen inom akademin som är mest populära, varför tror du att det är så?

– Det är ju såklart för att det är den roligaste och viktigaste utposten på planen. Skämt åsido, för att vara lite allvarlig ser jag en trend som pekar uppåt beträffande både kvalitén och antalet utövare. Jag tror att sociala medier kan vara en faktor som spelar in. Man får oerhört mycket tillgång till både träning och matchinnehåll idag gentemot för tio år sedan. Det är med andra ord lättare att bli inspirerad idag av yrket som fotbollsmålvakt.

Hur kommer du att lägga upp träningen, vart ligger fokuset?

– Fokuset på träningen kommer att vara relativt brett. Jag och mina målvakter som kommer hålla i träningen kommer försöka täcka så många bitar i målvaktsspelet som vi hinner med för att skicka med verktyg hem att träna på. Allt från blockeringar till tillslag på bollen.

Är det något du kommer kolla extra mycket på?

– Nej det är det inte, vi alla är olika både som målvakter och individer. Det är också en nyckelfaktor för att lyckas enligt mig att våga vara bra och till och med bäst på vissa saker i sitt spel och inte bäst på allt, även om det såklart är önskvärt.

Till alla målvakter som idag drömmer om att få vara i startelvan hos GIF Sundsvall, vad skulle du säga till dem?

– Till dem som drömmer om att vara förstemålvakter i GIF Sundsvall, våga drömma ännu större. Om du tränar varje dag för att bli lite bättre än igår så kommer du varje dag ett steg närmre din dröm. Då kan det gå snabbare än du anar. Jag trodde att steget till eliten var helt omöjligt i åldern 13-15, bevisligen var det inte så.