GIF Sundsvall-Örgryte IS

• Publicerad 31 oktober 2020

Något att ta med sig till framtiden

På Alla helgons dag tog GIF Sundsvall emot Örgryte och passande nog fick Örgryte en mardrömsstart på matchen. Efter knappt tre spelade minuter slog Paya en fin boll i djupled som Engblom förvaltade på bästa sätt. Fyra minuter senare utökade Johan Andersson ledningen med sitt första mål för säsongen.

Men som bekant finns inget svårare än att leda med 2-0. Bara ett par minuter efter Anderssons 2-0-mål reducerade bortalagets Bubacarr Jobe på straff. Då hade det gått tio minuter.

Efter tio händelserika minuter följde sedan trettiofem ganska sömniga. En vaksam känsla låg tätt över NP3 Arena. GIF skapade inte särskilt mycket, men tillät samtidigt inte Örgryte att göra det heller, vilket ändå får anses som ett bra drag för ett ledande lag.

Efter trettiofem stelbenta minuter var förväntningarna på den andra halvleken inte särskilt höga. GIF hade sin ledning och de verkade inte ha några större problem med att försvara den. Därför var det glädjande att återigen se Pontus Engblom brisera. Konturerna finns där, men som den fotbollskonstnär han är färglägger han dem. 3-1 till GIF och Pontus 19:e mål för säsongen.

Örgryte mäktade sedan inte med att förändra matchbilden, GIF var helt enkelt ett nummer för stort. Bollvinst på bollvinst, omställning på omställning. En uppgivenhet började sippra in i bortalaget vilket speglade matchen allt mer.

Alexander Blomqvist nickade sedan in sitt första mål för säsongen efter en utsökt frispark av Dennis Olsson, vilket betydde 4-1 Men matchen var dock redan avgjord sedan länge.

Trots fyra mål framåt spelade det offensiva en biroll. GIF visade upp en stabil och organiserad defensiv, inte minst tack vare Stenshagen och Blomqvist, vilket banade väg för det frejdiga anfallsspelet. Även om de kommande sex månaderna kommer genomsyras av ett tungt mörker börjar åtminstone en ljusning i det defensiva spelet skymtas.

GIF har nu fyra raka matcher utan förlust. Dessutom har man nio raka matcher utan förlust mot just Örgryte vilket, dagen till ära, gör GIF till ett spöke för Göteborgslaget.

En svängig säsong börjar sakta runda slutets hörn. Hur det slutar vet vi inte riktigt än, men prestationer som denna blir i alla fall viktiga små beståndsdelar för framtidens konstruktion.

Plus

En hel del men framförallt Teodor Stenshagen

Minus

Äh

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Örgryte IS 4–1 (2–1)

1–0 Pontus Engblom (3), 2–0 Johan Andersson (7), 2–1 Bubacarr Jobe (straff, 10), 3–1 Pontus Engblom (47), 4–1 Alexander Blomqvist (63).

Varningar, GIF: Andreas Andersson, Paya Pichkah. ÖIS: Aydarus Abukar.

Bollinnehav: 49-51 %
Avslut på mål: 7-3.

Avslut totalt: 11-8.