Örebro SK – GIF Sundsvall

• Publicerad 20 april 2015

Ett skadedrabbat GIF Sundsvall visade riktig lagmoral när man tog årets andra raka bortaseger, då Örebro slogs tillbaka med 3–1. Ett ytterligare glädjeämne var att två GIF-spelare fick göra allsvenska debuter.

Spelaren för kvällen var Robbin Sellin, som stod för ett mål och två målgivande passningar. Redan i den tredje matchminuten tog han sig igenom ett stillastående hemmaförsvar och kunde frispela Pa Dibba, som behärskat placerade bollen i mål – GIF-anfallarens andra fullträff för säsongen.

En kvart senare tog Sellin själv hand om målskyttet. I full fart tog han sig förbi flera Örebroförsvarare, innan han sköt via Eidur Sigbjörnssons fot och in precis vid den vänstra stolpen – otagbart för Oscar Jansson i målet. Och GIF ledde matchen med 2–0 efter bara 20 spelade minuter.

GIF kom till start med flera tidigare startspelare på skadelistan. Joakim Nilsson saknades i mittförsvaret efter sin skada mot Häcken senast. Och under måndagsförmiddagen tvingades både Johan Eklund och Rúnar Sigurjónson lämna återbud på grund av lättare skador. Men ersättarna Stefan Ålander, Leo Englund och Simon Helg visade – tillsammans med övriga spelare – att det är många som vill vara med och tampas om startplatserna i år.

Den sistnämnde var också den som satte 3–0-målet i början av andra halvlek. Åter igen var det Robbin Sellin som avancerade framåt och kunde sticka in bollen bakom Örebros för kvällen inte allt för organiserade backlinje. Helg gjorde sedan inget misstag, utan vände snyggt bort sin försvarare innan han placerade in bollen till 0–3.

En reducering för hemmalaget skulle dock komma kort därefter. Ett inkast från inbytte Patrik Haginge tog olyckligt på Lars Krogh Gersons hand och straffen var solklar. En straff som Ahmed Yasin säkert slog in – och som innebär att Tommy Naurin får fortsätta att vänta på säsongens första nolla.

Hade Marcus Podes skott minuten senare smitit innanför stolpen istället för – som nu – decimetrarna utanför så hade det kanske kunnat bli en riktigt nervpirrande tillställning på Behrn Arena. Nu blev det istället, bortsett från en tiominutersperiod med rejält Örebrotryck i mitten av den andra halvleken, aldrig riktigt farligt.

På grund av skador tvingades Örebro göra flera tidiga byten i matchen – och när Karl Holmberg ersatte Michael Seaton i den 52 minuten hade närkingarna redan bytt färdigt. GIF väntade längre med sina byten, men när de kom fick två spelare chansen att debutera i Allsvenskan. Först Smajl Suljevic, som ersatte Leo Englund med tio minuter kvar. Och på stopptid fick även 19-årige Erik Granat göra sitt första framträdande i högsta serien – då han kom in istället för Adam Chennoufi.

Sammanfattningsvis var det en rättvis GIF-seger som innebär att laget klättrar till åttonde plats i tabellen. En lika bra säsongsinledning har klubben inte haft i Allsvenskan sedan 1988. Den gången slutade det med en femteplats …