Filtrera
GIF–AFC 2–3: “En tung, tung, kväll”

• Publicerad 5 oktober 2020
  • A-laget

Dennis Olsson spelar fint in bollen till Jamie Hopcutt som tar emot den, lägger den tillrätta och sedan placerar den i öppet mål.

1-0 till GIF och vägen mot kvalplatsen låg vid våra fötter. Först skulle bara matchen spelas klart.

Men vad vore en GIF-match utan en plot twist.

Några minuter efter GIF:s ledningsmål tvingades Hudu lämna planen på grund av en smäll han fick tidigare. Med Hudu försvann också en stor portion bolltrygghet centralt. AFC fick därmed en betydligt behagligare väg genom mitten, vilket i sin tur gjorde AFC:s kraftpaket Samuel Nnamani och, GIF-bekantingen, Chidi Omeje mer tillgängliga.

Att Nnamani och Omeje gång på gång tilläts komma rättvända mot GIF-försvaret blev förödande. I den 28:e minuten dundrade Nnamani in kvitteringen och kort därefter gjorde han även 1-2. Ett mål som dock dömdes bort för offside.

När den första halvleken blåstes av hade matchens narrativ förändrats totalt. Det var inte längre ett blåklätt lag som föste undan ett gäng orangea konor i sin väg mot toppen. AFC var snarare ett gäng strategiskt utplacerade stoppskyltar som helt styrde spelets riktning.

Den andra halvleken var bara åtta minuter gammal när Omeje kunde raka in 1-2. Innan dess hade dessutom AFC återigen fått ett mål bortdömt för offside.

Efter gästernas ledningsmål snurrade klockans visare i en rasande fart. Vad som skulle bli en press för tung för AFC att stå emot blev istället något annat, mer lätthanterligt.

Engblom hade, i den 77:e minuten, visserligen ett fint kvitteringsläge men bortamålvakten Josh Wicks parerade fint. I den 89:e minuten kunde istället Christian Ljungberg skruva in en frispark i det första krysset, vilket punkterade alla former av kvitteringsplaner.

Engblom reducerade på straff i den 93:e minuten. Men målet kom förstås för sent.

Det var inte så här det skulle gå till. Prestationen och resultatet strider mot alla former av dramaturgisk teori. Efter fem raka förluster hade vi äntligen nått vändpunkten. Vägen till ett lyckligt slut låg öppen framför oss. Nu är vägen betydligt mer avlägsen, men kupar man händerna som en kikare finns den trots allt där.

Plus
Pontus har nu gjort 15 baljor

Minus
J-södras vinst i toppmötet mot Halmstad

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–AFC Eskilstuna 2–3 (1–1)

1–0 Jamie Hopcutt (21), 1–1 Samuel Nnamani (27), 1–2 Chidi Omeje (53), 1–3 Christian Ljungberg (89), 2–3 Pontus Engblom (straff, 90+3).

Varningar, GIF: Lloyd Saxton. AFC: Mark Gorgos, Christian Ljungberg (utvisad efter två varningar).

Bollinnehav: 60-40 %

Avslut på mål: 5-6.

Avslut totalt: 11-9.