Nyheter

Filtrera
GIF–Öster 1–2: “First there’s laughter, then those tears”

GIF–Öster 1–2: “First there’s laughter, then those tears”

Matchen mellan GIF Sundsvall och Östers IF var som en skildring av övergången mellan två årstider. Det började soligt, hoppfullt och energisprudlande. Sedan rusade den vidare mot ett kallt och avgrundsdjupt höstmörker. Nästan sömlöst har toppstrid blivit mittenstrid.

GIF inledde matchen piggt och tog, genom ett högt passningstempo, snabbt kommandot. Det blev uppenbart att den där tidigare så problematiska sista tredjedelen inte längre var ett problem. Planen lutade liksom nedåt och Östers uppförsbacke blev bara brantare och brantare.

Hudu försökte. Berg försökte och Hopcutt likaså. GIF kastade brinnande molotovcocktails mot Damir Mehic i Öster-målet. Men tack vare ett imponerande målvaktsspel förblev den första halvleken mållös.

GIF Sundsvall fortsatte att spela både skjortan och byxorna av Öster. Tråkigt nog fick de behålla sina fotbollsskor. De flesta av Östers anfall startades och avslutades av ett par orangea fotbollsskor som tillhörde serben Petar Petrovic. Petrovic var en fartblind projektil som bara väntade på att brisera i hemmalagets nätmaskor.

På tal om blind, i den 56:e matchminuten sätter Jonathan Drott ut benet och fäller Jamie Hopcutt i straffområdet.

Straff va? Ja, det är klart. Nähe!?

Inte ens i närheten tyckte uppenbarligen domaren som friade trots sin utmärkta position.

Efter den felaktigt bortdömda straffen briserade Petrovic till sist. Två gånger om dessutom och med det var också hösten här. Tidigare, i somras, när lagen i tabellen låg tätt som pianotangenter spelade GIF Für Elise mot toppen. Nu, när sommar blivit höst, kan situationen mest liknas vid ett dragspel som sakta dras ut och där GIF just nu befinner sig i fel ände.

Spelet har utvecklats under säsongens gång, men paradoxalt nog har poängskörden minskat. GIF har dock fortsatt problem med att omvandla det stora bollinnehavet till heta chanser, även om det i dag borde ha räckt till vinst.

På lördag möter vi GAIS på bortaplan, ge oss något att bygga en varm dröm på. Det behöver vi, för snart är det vinter.

Plus

Det mer desperata spelet i sista tredjedelen

Minus

Ytterligare en hedersam förlust

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Östers IF 1–2 (0–0)

0–1 Petar Petrovic (59), 0–2 do (85), 1–2 Oliver Berg (90+5).

Varning, ÖIF: James Keene.

Domare: Granit Maqedonci.

Publik: 0 (publikförbud).

Se höjdpunkter

Se bilder från matchen

Superettan 2020-09-05, NP3 Arena, Sundsvall