Nyheter

Filtrera
Intervju Faris Keflit

Intervju Faris Keflit

Inget GIF-lag vore komplett utan en inhemsk talang från Norrlands huvudstad. 17-årige Faris Keflit från Sundsvall ansluter till Giffarnas E-sportlag. Tillsammans med Douglas Dahlberg och Elias Gärdh är nu laget komplett.

Välkommen Faris! Hur känns det att representera GIF Sundsvall?
Bra! Jag bor ju här så det känns kul få att representera mitt klubblag här i Sundsvall. Det är en bra känsla. Stolt!

Hur länge har du spelat FIFA?
Generellt sedan FIFA 09-10, men mer seriöst sedan FIFA 17. Då började jag spela mer seriöst. Det började med att mina bröder köpte spelet. Jag testade och gillade det, så jag fortsatte spela. Jag var bra på spelet, och när jag hade ett bra lag tänkte jag att jag kan nå topp 100 [i ranking]. I mars 2017 kom jag topp 100 och då tänkte jag att jag går all-in för det här.

Du går i gymnasiet också. Vad pluggar du och hur balanserar du studierna med spelandet?
Ekonomiprogrammet på Thoren. Jag prioriterar bra. Jag har ett schema – när jag ska plugga och när jag ska spela. Det funkar väldigt bra hittills. Jag tränar i division 1, det är där man blir bäst. Sen har jag även mött Douglas, men det är mest i division 1 som jag tränar.

Vem tycker du är den bästa spelaren på FIFA, kontra i fotboll?
Jag hejar på Barcelona, och det är de jag följer mest. Så i verkligheten gillar jag Messi, men på FIFA är det Ronaldo. Ronaldo har allt i spelet – han har skott, spänst och uthållighet. På spelet är inte Messi så bra. Han har inte så bra uthållighet. Han klarar typ 70 minuter, sen dör han. Det beror mest på hur spelet fungerar. I verkligheten är han bara för bra. Han kan göra allt i verkligheten. Passningar, skott, snabbhet – allt.

Du har Ronaldo och Neymar som favoriter i FIFA 19, men finns det någon spelare du blivit besviken på?
Matuidi. Jag tycker han är överskattad, men jag behöver länken han ger till Ronaldo i mitt lag. Men han är överskattad. Jag hade Vieira, men jag sålde honom och köpte Ronaldo istället. Problemet med ikoner är att de är svåra att sälja. Det är inte så många som har råd med dem.

Hur känner du inför eAllsvenskan?
Bra! Det är ett sätt för folk att få veta vem jag är. Just nu är det ingen som vet vem jag är, men i eAllsvenskan kommer folk att tänka “vem är den där killen från Giffarna?”. Speciellt om jag kommer långt i turneringen. Målet är att vinna. Jag har vunnit små turneringar i Sundsvall, men nu vill jag vinna de stora turneringarna.

Det har varit många patcher i FIFA 19. Hur påverkar det ditt spel?
Den senaste har varit den värsta. De andra har varit samma – de har sagt att det fixat saker men det har inte varit någon skillnad. Men den senaste var brutal, jag hatar den. Skotten är inte bra alls, och det finns inget skott som fungerar bäst. När jag kommer till lägen så skjuter jag antingen i stolpen eller så räddar målvakten. Den här patchen hatar jag, men jag försöker lära mig.

FIFA kan vara ett frustrerande spel. Hur hanterar du en tung förlust?
Om jag förlorar en match som jag inte förtjänat att förlora så blir jag sur. Vissa matcher analyserar jag i efterhand och kollar var jag gjort fel. Men om jag förtjänat att vinna och förlorat så bryr jag mig inte om det. Jag vilar i fem till tio minuter för behålla lugnet, sen går jag in i en ny match.

Mikael Fält