LSK–GIF 0–0: “But can GIF do it on a cold rainy night in Ljungskile?”

• Publicerad 28 oktober 2020
  • A-laget

Det var en kolsvart kväll i Ljungskile. I strålkastarljusens sken syntes en grönbrun gräsmatta som, efter en lång och påfrestande säsong, helst ville vara någon annanstans. Då kom regnet.

Väderförhållandet i kombination med den sorgsna gräsmattan tvingade GIF att bli Ljungskile. Problemet var att Ljungskile var lite bättre på att vara Ljungskile.

Det tog tjugo minuter innan bollen ens var i närheten av något straffområde. Tiden fram till dess präglades främst av glidtacklingar och okontrollerade rensningar.

Planens mitt var en krigszon. I vad som såg ut att vara sumpmark tampades genomdränkta spelare om en hal boll. Superettan hade förvandlats till Sunday league. Man kan enkelt konstatera att den första halvleken inte direkt kommer användas som instruktionsmanual för Ekkono Soccer Services.

Men med dessa förutsättningar vore det förstås naivt av GIF att försöka spela en passningsorienterad fotboll, därför var det fint att se Anton Eriksson tidigt, med full kraft, fullkomligt dundra bort bollen från eget straffområde.

Ju längre den första halvleken led desto mer hittade GIF rätt. Trots det tungsprungna gräset blixtrade de stundtals till. Målchanserna var dock lätträknade. Den första halvlekens enda skott på mål kom från Oliver Berg efter ett fint förarbete av Paya.

Den andra halvleken var i stora drag en repris av den första. Seg, tung och trög. Det ständigt tilltagande regnet låg som en stegrande ljudmatta över hela halvleken och de båda lagens spelare gjorde sitt bästa för att försöka bygga upp anständiga anfall.

Men det här var inte anfallens match. Omständigheterna tillät inte det. Istället handlade den om balans och positionsspel. GIF stängde de farliga ytorna mycket väl och spelade, matchen igenom, ett disciplinerat och välavvägt försvarsspel. Faktum är att Ljungskile inte lyckades få till ett enda skott på mål.

Men det var inte direkt några glädjescener när domaren slutligen blåste av matchen. Båda lagen hade varsin kvalplats hägrande i horisonten och var därför i behov av tre poäng. Matchen slutade dock 0-0 och förutom en poäng fick vi också med oss svaret på en fråga.

Mot Dalkurd fungerade försvarsspelet bra, men kunde GIF göra det en kall och regnig kväll i Ljungskile?