Nyheter

Filtrera
Q & A med Douglas Jakobsen

Q & A med Douglas Jakobsen

Vad har du dragit för slutsatser av fjolåret och vart ser du lagets främsta potential att utvecklas och ta steg i år?

Snabba puckar: 

– Superettan är en serie där fysik och inställning tydligt präglar matcher och är framgångsfaktorer (ex Utsikten)

– Fasta situationer är en kritisk fas som man måste ha stor respekt för 

– Vi hade ofta färre sprintmeter än motståndarna vilket är anmärkningsvärt då matchavgörande sekvenser ofta sker i högsta hastighet

– Vi var ofta ett lite för bekvämt lag att möta, vi var inte tuffa nog i dueller och pendlade lite för mycket i vår nivå

– Vi hade ledning mot alla lag i serien (förutom Öster) vilket är extremt för ett lag som slutar 10a. Våra utmaningar med att spela klart matcherna kostade onekligen många placeringar och är det klaraste området för förbättring utöver försvarsspelet i allmänhet. 

Annars har vi utvecklingspotential i att alla vågar spela vårt spel mer oberoende av matchens momentum, resultattavlan eller mentala tillstånd. Det ska vi åstadkomma med förbättrade direktiv från min sida, starkare disciplin och mer mod! 

Det var en hel del skador 2023, vad berodde det på?

Det stämmer att det var en del skador under fjolåret, vi började exempelvis året med flera skadade spelare och fick snabbt mycket olyckliga skador på två framstående spelare i Dennis och Marcus. Under säsongen hade vi relativt få mjukdelsskador vilket jag och medicinska teamet är nöjda med. Samtidigt hade vi en del andra skadeproblem, särskilt hos spelare med tidigare skador. Eftersom vi valde att fortsätta höja träningsintensiteten successivt under hela året, samt driva på en starkare kultur av konkurrens då vi ansåg att det behövdes – var det en del kroppar som sa ifrån. Skador är en naturlig del i elitidrott men man behöver göra allt man kan för att minimera effekten… till exempel att ha en tillräckligt bred trupp, genomtänkt träningsmetodik, bra rutiner kring rehabträning och spelare som tar individuellt ansvar för återhämtning, kost och sömn! 

Känner du att du själv börjat bli alltmer varm i kläderna när du går in på ditt andra år som huvudtränare?

Ja, absolut. När jag kom för ett år sedan var det relativt kort varsel och väldigt många nya intryck på en och samma gång. Nu har jag såklart landat i mycket, fått mer erfarenhet, utvecklats under året och haft mer förberedelsetid. 

Hur fungerar samarbetet mellan dig och Joel? Har ni exempelvis en dialog kring spelare in och ut? Taktik? Spelidé?

Det funkar bra! Tror att det är en jättefördel att Joel var med i tränarteamet under hösten och snappat upp hur våra tankebanor ofta går. Dessutom har han ju en tränarbakgrund som inte alla sportchefer har. Vi har en dialog om allt möjligt, men med våra respektive ansvarsområden och vet vem som har sista ordet i olika områden. Det är inte alltid vi är 100% överens om allt, men är lösningsorienterade och stöttar varandra.  

Hur mycket vikt lägger du och tränarteamet på att kommunicera och ha täta samtal med spelarna? 

Mycket! Det är jätteviktigt att vi har bra kommunikationsklimat med spelarna. Vi vill skapa ett klimat där alla kan prata med alla, alla kan göra sin röst hörd, där man kan ge all typ av feedback på ett ärligt sätt. 

Det är sällan man ser dig arg under matcher, är du en lugn tränare eller sker det att spelarna får höra ett mer tydligt missnöje bakom stängda dörrar?  

Jag försöker ansvara med signalerna jag sänder ut och utstråla den energin jag vill att spelarna ska känna! Jag kände ofta under fjolåret att vi borde “släppa ner axlarna” och våga mer på plan, så jag försökte helt enkelt “vara” den förändringen jag ville se hos mina spelare. Samtidigt som man måste hålla alla känslor i styr för att kunna fatta beslut under matchen. Generellt är jag mer öppen med mina känslor bakom stängda dörrar och står för ett ärligt kommunikationsklimat. 

Hur arbetar ni med analys av spelarnas prestationer på träningar och matcher? I vilken utsträckning används den data från spelarnas träningsvästar? Filmas träningarna? 

Alla våra träningar och matcher filmas i ett videosystem som heter Spideo, vilket gör att vi kan analysera både kollektiva och individuella prestationer för genomgångar. I princip dagligen ser spelarna utvald bildmaterial och alla spelare har tillgång till hela träningar och matcher via en app för egen analys och får ibland uppgifter från tränarteamet. 

Datan från våra GPS-västar används främst till matcher för att se och tolka variabler som totala löpmeter, topphastighet osv. Västarna går att använda på träning utomhus också, men vi analyserar inte i detalj varje dag då det är en administrativt tidskrävande uppgift. Istället blir det punktinsatser för att exempelvis kartlägga hur mycket spelare springer i snitt under en övning som vi kör ofta, eller på träningspass där vi är ute efter ett visst antal sprint-meter. 

Det var många matcher ifjol där laget kändes väldigt trötta sista 10-15 minuterna. Vad är anledningen till det? Tränar inte spelarna för att orka 90 minuter plus tillägg?

Det var verkligen en utmaning för oss och något som behöver åtgärdas till 2024. Det är viktigt att komma ihåg att allting i fotboll är länkat, exempelvis när vi hade bra offensiva matcher och perioder av bollinnehav hade vi mer ork kvar i benen för att spela klart matcherna. Men ifjol var vi väldigt känsliga för fysiskt matchbilder och tätt mellan matcher, och även fast fysiska statusen hos spelarna förbättrades successivt så måste den upp rejält under 2024. Det tänker jag ska ske med fler träningspass (inklusive dubbelpass), intensivare övningar och en förbättrad konkurrenssituation på alla positioner!

På vilket sätt ska ni använda Ion? Vad kommer han att tillföra?

Ion är en mycket kompetent tränare som kommer att tillföra mycket. Han har utbildats inom Ekkono Method, och är väldigt duktig på att skapa bra övningar där spelarna jobbar med problemlösning inom olika ramar.

När ekonomin är som den är och man inte kan åka på träningsläger, planerar ni att stärka gemenskapen på annat sätt innan säsongen drar igång? 

Ja! Det finns mycket man kan göra, litet som stort. Ibland gör vi mindre insatser i vår dagliga verksamhet och ibland kommer vi behöva bryta av med alternativa aktiviteter! För att stärka gemenskapen är det viktigt att bemöta varandra i olika kontext och bjuda på sig själv. 

Borde vi supportrar vara oroliga att många rutinerade äldre spelare försvunnit?

Orolig ska man inte vara, samtidigt förstår jag att ovisshet kan vara obekvämt. Flera äldre spelare med rutin och deras egenskaper har försvunnit, men samtidigt har nya egenskaper tillkommit och alla i vår trupp både kan och vill utvecklas. All förändring tar tid men vi gör allt för att vi ska vara så redo som möjligt vid säsongsstart men också förbättras löpande! 

Hur hanterade du den press som blev under 2023 med tunga resultat och den överhängande risken att faktiskt kunna åka ur Superettan?

Jag vet att press är en given del i elitidrott, men det kräver aktivt arbete för att kunna hantera den. Jag försökte jobba med perspektivtagande, prioritera relationerna med spelarna vilket gav mig energi, försökte vara den bästa versionen av mig själv och agera på det sättet jag ville att spelarna skulle agera. Jag har studerat en del psykologi men under fjolåret lärde jag mig mycket om psykologi i praktiken och mycket om mig själv. Marcus Aurelius skrev ju om “Amor Fati” och sa att man skulle “älska sitt öde” och i tuffa tider finna trygghet i det… vägra tycka synd om sig själv och för egen del får man alltid försöka leva som man lär. Såhär i efterhand är jag inget annat än tacksam för en tuff tid som har gjort mig starkare. 

Vill du bara värva spelare från Sollentuna? 

Självklart inte uteslutet! Sollentuna FK är en av Sveriges största ungdomsklubbar och har varit en bra Ettan-miljö som fram tills ett par år sedan endast skrev ettårsavtal så det är många spelare med bakgrund i klubben. Gustaf Lagerbielke, Samuel Leach Holm och Taha Ali är till exempel landslagsspelare som 2020 spelade i Sollentuna. Sen är fördelen med att rekrytera spelare man känner att man är mer säker på karaktären vilket är nyckeln för bra rekryteringar till vår miljö, så det är naturligt att vi använder kontaktnäten som finns via personer inom föreningen. 

Någon spelare i laget som du tror kommer att ta extra många kliv och blir ett rejält utropstecken?

Svårt att välja ut en enskild då det finns många! Vi har intressanta spelare som kommer från lägre divisioner som Nordh, utvecklingsbara spelare som tillskillnad från ifjol är med hos från start i Oppong och Svanberg, vassa egna produkter som Pichkah och spelsugna gamla rävar som Dennis Olsson! Riktigt rolig spelartrupp att få jobba med! 

Bortsett från allt som kretsar kring fotbollslivet, vad är det bästa med Sundsvall? Har du något favoritplats eller kanske restaurang som du gärna besöker?

Människorna! Jag har träffat många jättefina, genuina medmänniskor här i Sundsvall. Annars uppskattar jag natursköna hundpromenader både på Södra och Norra berget! 

Favoritlag inom fotbollen utanför Sverige?

Jag har blivit “arbetsskadad” så nåt supporterskap har jag inte på det sättet… däremot följer jag landslaget, några lag med tränare jag känner och lag med inspirerande taktik som Bayer Leverkusen och Napoli. 

Om du fick träffa vem som helst, död eller levande, för att diskutera fotboll – vem skulle du välja?

Johan Cruyff!

Ditt bästa fotbollsminne med Giffarna under fjolåret?

Får nog säga premiärsegern mot Landskrona hemma. Tyckte att vi träffade rätt med mycket i matchen, visade både disciplin och kreativitet och det var en grym stämning på läktaren!

Är planen att fortsätta med segerselfies ihop med supportrarna även 2024?

Jag tycker det är en fin och unik tradition… hoppas på fler vinster, fler selfies och fler Patroner på Mathildas 2024!

 

 

Joakim Forsberg

Kommunikatör

joakim.forsberg@gifsundsvall.se