Nyheter

Filtrera
Tomas Brolin: ”Folk förstår inte hur viktigt Giffarna var för mig”

Tomas Brolin: ”Folk förstår inte hur viktigt Giffarna var för mig”

Tomas Brolin är en spelare som de flesta känner till efter att ha varit bärande i landslagets succémästerskap 1994 i USA, där det blev VM-brons och han togs ut i världslaget. Men den allsvenska debuten gjorde han som 17-åring i GIF Sundsvall 1987 och tillhörde klubben i tre säsonger. Vi fick ställa lite frågor till Tomas om hans känslor till Giffarna idag.

Om vi börjar i rätt ände, hur ser en dag ut för Tomas Brolin idag?

– Jag driver ett gäng företag och har fördelen att mina dagar kan se väldigt olika ut. Men Twinner, som varit en framgångssaga, tar väl upp den största delen av tiden. Det är ett dammsugarmunstycke och alla städar ju så det behövs alltid.

Hur kommer det sig att du är så driven och har egna företag egentligen?

– Pappa har drivit eget glasmästeri som brorsan har tagit över och driver idag. Jag har alltid velat göra andra saker än fotboll och tycker det är roligt så det är väl kanske att det funnits i mig utan att ha vetat om det riktigt också.

Hur ser ditt fotbollsintresse ut idag, konsumerar du någon fotboll idag?

– Nja, via sonen som spelar i Hammarby TFF idag gör jag det. Följer och stöttar honom. Sen följer jag Giffarnas resultat och när det är stora mästerskap eller börjar dra ihop sig i Champions League. Men via tv, jag ser inte matcher på plats på arenorna och sådär utan tycker att det är skönt vid tv:n.

Du nämnde att du följer Giffarna, hur mycket har dom betytt för dig i din karriär?

– Jag tror inte att folk förstår hur viktigt Giffarna var för mig. Jag var ung, 17 år när jag skrev på för Giffarna med ett A-lagskontrakt och hade gått fotbollsgymnasiet först. Jag fick tre fina år i Allsvenskan, år två kom vi femma dessutom. Jag fick min fotbollsutbildning där och jag tror att det var väldigt bra för mig att det blev Giffarna. De kom i precis rätt läge i mitt liv, jag fick utvecklas i lugn och ro och där tror jag att det är en stor fördel att vara en klubb som Giffarna. Pressen att spela i en storklubb direkt där man förväntas prestera på topp varje match tror jag kan vara besvärlig som ung spelare.

Vad är ditt starkaste minne från din tid i klubben?

– Ja, starkaste minne. Jag måste säga lagsammanhållningen. Vi fick fara runt och leta spelbara planer och fixa och dona men vi visste allihop förutsättningarna i Norrland och vi höll alltid upp det väldigt bra och hade en jävla teamspirit.

Har ni fortfarande kontakt?

– Ja, med ett par stycken absolut.

Vad tror du om årets säsong?

– Man började ju överraskande bra med två raka segrar och sen har det varit lite varannan match. Jag tror att det är ungefär där man kan förvänta sig att ligga. Det är ett ungt lag med en del gamla uvar som jag tror är bra för att stötta de unga spelarna i sin utveckling men det får kanske bli ett mellanår i år. Men om jag inte minns fel så vann väl ett av ungdomslagen SM-guld för något år sen här så det bådar ju gott för framtiden.

Slutligen, finns det något idag som du tycker att man kan göra för att föra föreningen framåt ytterligare?

– Så insatt är jag inte i föreningen att jag kan svara på det. Jag tycker inte att man ska gå på andrahandsuppgifter och sådär. Jag tycker att man har gjort det bra. Det hade varit bra om man fick ett par år i Allsvenskan i rad då man åkt lite upp och ner men man har gjort det bra.

Tack för att du tog dig tid att prata med oss.

– Tack själv och hälsa alla!

UNIK BROLIN-TRÖJA!
Nu finns en unik t-shirt med Brolins allsvenska debut i GIF att köpa i webbshoppen, på kansliet och på arenan vid kommande matcher. Säljs i begränsad utgåva! 

Till GIF Sundsvall Shop

Fler intervjuer: 

Leif Forsberg: ”Jag bryr mig väldigt mycket om Giffarna”

Pekka Nordin: ”Det var fantastiskt”

Fredrik Sundfors: ”Giffarna har betytt jättemycket”

Johan Martinsson