Nyheter

Filtrera
Linus Hallenius om återkomsten

Linus Hallenius om återkomsten

Linus Hallenius om återkomsten, åren utomlands, planerna efter karriären, och om det där drömmålet 2010 som ekade världen över.

2019 lämnade Linus Hallenius GIF Sundsvall, efter att ha stått för en makalös säsong då han gick upp som klubbens främste målskytt genom tiderna i Allsvenskan. Han noterades för hela 18 fullträffar under säsongen.

För några veckor sedan offentliggjordes det att Hallenius är tillbaka på hemmaplan, och kommer att representera GIF Sundsvall återigen under de kommande två säsongerna.

2010 kom du på andra plats i Puskás Awards, en tävling som utser årets snyggaste mål över hela världen, hur kändes det?

– Det var lite overkligt. Jag spelade i Superettan då och så blev vi helt plötsligt inbjudna till FIFA-galan i Zürich. Så det var högst oväntat och overkligt men det var en häftig upplevelse.

Ärligt nu, var det surt att inte komma etta?

– Jo, när jag väl var där, så ville jag absolut vinna. Speciellt när jag tyckte att mitt mål var snyggast det året. Men det var ju en omröstning online innan och han som vann (Hamit Altintop) vann stort med ungefär 40 procent av rösterna. Men jag kom tvåa i alla fall så jag glädjer mig åt det. Du har spelat mot, och mött många högkvalitativa spelare genom åren.

Vem är den tuffaste spelaren du mött på planen? Och vem skulle du säga är den bästa spelaren du mött?

– Det där tycker jag är svårt faktiskt. Jag har oftast så dålig koll på vilka som varit i motståndarlaget utomlands, det är väl mer att man har koll på spelarna hemma i Allsvenskan. Av många spelare som jag har spelat mot i Allsvenskan som är mittbackar så måste jag säga att jag alltid tyckt att det varit svårt att möta Andreas Johansson som var i Norrköping. Den bästa spelaren jag spelat mot var nog det senaste året på Cypern när vi fick spela Europamatcher mot Sevilla och ajax​ ​var det många stora spelare på plan. Men ingen specifik som jag kan nämna.

Beskriv två positiva och två negativa egenskaper med dig själv.

– Negativa egenskaper är väl att jag har väldigt dåligt tålamod och att jag har lite humörsvängningar, så det går lite uppåt och lite nedåt, det är aldrig mitt emellan. Två positiva är att jag är generös och att jag är godhjärtad.

Bästa sättet att ladda upp inför match?

– När jag var yngre så var jag väldigt noga med att allting skulle va “samma” så det blev nästan negativt istället för att det blev för kontrollerat att allt skulle va likadant. Jag har blivit lite bättre på att inte vara så fast vid det numera. Men den bästa uppladdningen just nu om vi snackar dagen innan match så är det att samla på sig energi, vila mycket och helst äta en spaghetti bolognese.

Du har en gedigen karriär, där du​ ​spelat bland annat i Italien, Schweiz och Cypern, var trivdes du bäst?

– Det var lite upp och lite ner på alla ställen och det kanske är lätt att romantisera det nu i efterhand, men just då när jag var mitt i det så hade jag det ganska tufft faktiskt. Första åren i Italien och Schweiz så var det en del skadebekymmer och det var kanske inte så roligt alla gånger. Cypern var en häftig upplevelse att få bo i ett land där det nästan är sol hela tiden. Det var varmt och skönt och jag bodde i ett stort hus med pool och hela familjen. Men då var det att man kände sig lite isolerad och hade lite dåligt samvete mot barnen på något sätt.

– Det har varit både bra och dåligt med alla de här ställena men om jag ska kolla på det nu i efterhand så var maten och kulturen i Italien häftig att få uppleva. Jag önskar att jag hade njutit av det ännu mera där och då.

Beskriv din morgonrutin.

– Då vaknar jag när mina pojkar väcker mig och säger att de vill gå upp, också sen så går vi ner och sätter oss en stund och vaknar till i soffan. Sen när de är hungriga så säger de att de vill ha frukost så då fixar jag frukost till dem och till mig. Förhoppningsvis får jag dricka en kopp kaffe i någorlunda ro efter det. Sedan så kör jag mot träningen.

Efter fotbollskarriären, vad vill du göra då?

– Jag vet inte riktigt exakt vad det kommer att bli, men jag har väl landat i att den största kompetensen jag har är kopplat till mitt fotbollsspelande, och alla erfarenheter jag samlat på mig, så det är inte helt omöjligt att jag kan se att det är något inom fotbollsbranschen jag kommer att syssla med. Sen exakt vad vet jag inte, men det har alltid varit roligt för mig att jobba med barn och ungdomar och försöka hjälpa till med utvecklingen så kanske något åt det hållet, vi får se.

Detta är din andra återkomst till din moderklubb GIF Sundsvall, stannar du för gott nu?

– Ja, jag har inte tänkt någonting annat åtminstone. Jag tar bara en dag i taget nu och försöker njuta av att verkligen vara där jag vill vara. Men det är som det är med fotbollsbranschen, så man ska aldrig säga aldrig, men det är tanken i alla fall.

5 snabba med Hallenius: 

Det bästa med försäsongen? Att man får tid på att förbereda sig ordentligt, både individuellt och tillsammans med laget.

Om du fick ta med dig en som du spelat med till en öde ö, vem skulle det då vara? ​Maic Sema för han är så fruktansvärt positiv och sprider glädje så det känns som man skulle ha extremt roligt på den ön då.

Favoritmat? Någon form av pasta, helst som jag lagar själv

Drömresemål? ​Jag skulle vilja göra en roadtrip genom USA

Nämn en sak du vill göra innan du dör: ​Jag skulle vilja fylla 90 år.


Klicka här för att bli medlem i GIF Sundsvall

Truppen 2021

Lär känna Anton Eriksson 

Nåvik: “Man fick en extra push när man kom med på första landslagslägret”

Vem tycker Pontus Silfwer är den främste GIF-spelaren genom tiderna?

Engblom: “Därför spelar jag med nummer 21 på ryggen”

Robert Lundström: “Det finns inte några genvägar till framgång”

Lär känna nyförvärvet Daniel Stensson