Nyheter

Filtrera
GIF Sundsvalls årskrönika 2019

GIF Sundsvalls årskrönika 2019

I ”Tillsammans är vi stora starka Giffare” kommer vi att ta er läsare genom ett år fyllt av frustration, prestationer, norrländsk kämpaglöd och en taktikändring vars plan var att förändra allt. GIF Sundsvalls årskrönika 2019 kommer att ge en inblick i organisationens olika spelartrupper, i vad som pågått innanför kansliets väggar och bilder från årets mest omtalade ögonblick.

Det var den 6 april klockan 16:00 som GIF tog emot Malmö FF på hemmaplan. Det var säsongspremiär på NP3 Arena 2019 och många timmars träning låg bakom när spelarna nu skulle kliva ut på planen och möta hemmapubliken. Patronerna på kortsidans nya läktare ”Mathildas” och förväntansfulla norrlänningar på läktarna. 4 100 personer befann sig på NP3 Arena.

En stekhet Eskelinen satte tonen för denna match när han i första halvlek räddade en straff, ett tecken på att GIF Sundsvalls målvakt var i toppform inför säsongen. Trots Malmös dominans de första 45 minutrarna gav det inte något resultat för bortalaget, i alla fall inte i första halvlek.

Det var först i den 65:e minuten som det första målet skulle komma i den glödheta hemmapremiären. GIF Sundsvalls Maic Sema dundrade in ett skott som trängde sig in bakom Malmös målvakt. Det målet skulle bli det första av fyra under matchen. Minutrarna senare skapade Malmö FF ett läge och utnyttjade det till fullo och kvitterade i matchens 79:e minut. Kvitteringen blev startskottet på en målfest på mindre än 10 minuter. Festens mittpunkt: Linus Hallenius, som gjorde både 2-1 och 3-1 för GIF.  När domaren Kristoffer Karlsson efter 90 minuters speltid blåste av matchen steg jublet på NP3 Arena.

GIF Sundsvalls Linus Hallenius och Oliver Berg jublar efter seger mot Malmö 2019

Linus Hallenius och Oliver Berg jublar efter seger mot Malmö. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

I samband med att säsongspremiären på hemmaplan var det inte enbart en säsongstart för GIF Sundsvall – utan även för supportergruppen Patronerna. Inför året hade en nygammal ståplats tagit form på den östra läktaren, i och med flytten från långsidan antogs även namnet ”Mathildas” som hämtades från det anrika Mathilda Anderssons Café där GIF bildades 1903. En viktig del för klubben i att visa upp rötterna och den långa historien som ligger bakom föreningen. Patronerna har varit, och kommer alltid vara, en stor del av GIF Sundsvall och under sina 20 år har de skapat en fantastisk stämning på arenan.

Två kvinnor vid disken i Café Metropol på Köpmangatan 9 i Sundsvall

Mathilda Andersson drev även Café Metropol. Foto: Jonas Theodor Höglund/Sundsvalls museum.

Det skulle komma att bli en lång säsong för GIF Sundsvall, en säsong som skulle präglas av motgångar, matcher där insats och spel tydde på en annan utgång än vad resultattavlorna visade, men den skulle framför allt präglas av vilja och ett engagemang om att aldrig ge upp.

Vi minns tillbaka till den 26 oktober 2019 och den match som kom att kallas för ”ödesmatchen”. Avsparken gick 13:30 och det jubel som säsongen startats med hade nu bytts ut mot en tryckt känsla av nervositet och spänning, men med en stor dos av adrenalin. Sundsvall var nervöst över sitt Norrlandslag och dess kontrakt, men adrenalinet och spänningen kvarstod. Det var en jämn match som stod 0-0 när domaren Victor Wolf blåste av första halvleken. Det var först med 8 minuter kvar av matchen som första målet kom – tyvärr signerat av Tobias Mikkelsen och Helsingborg hade nu gjort att GIF Sundsvall numera låg på kvalplats och i händerna på bland andra AFC Eskilstuna.

Glöden kom tillbaka och GIF vaknade till när Tobias Eriksson kvitterade i den 85:e minuten. Möjligheten till ett nytt allsvenskt kontrakt ökade och publiken kunde känna spänningen i luften. Den spänningen skulle minuten senare läggas igen då Mikkelsen nu hade fått chansen att avgöra matchen i den 86:e minuten med det att göra 1-2 till Helsingborg. Matchen avslutades och Giffarnas kontrakt till Allsvenskan var om möjligt ännu längre bort än tidigare.

GIF Sundsvalls Carlos Gracia deppar efter förlusten mot Helsingborg 2019

Carlos Gracia deppar efter förlusten mot Helsingborg. Foto: Pär Olert/Bildbyrån.

”Vi hade ett enormt spelövertag, precis som statistiken visade. Ett typiskt resultat för säsongen 2019 utifrån våra prestationer. Men vi ser allt som en lärdom och ska därmed utveckla gruppen på avslut och mål. GIF Sundsvall skall skapa ett vinnande lag!” säger sportchefen Urban Hagblom i en kommentar.

Under 2019 skrev GIF Sundsvall historia när vi välkomnade AFC Eskilstuna till den första nattmatchen i herrallsvenskan. Det var den 29 juni och midnattssolen hade svept över med sitt sken och svalt Norrlands huvudstad, klockan var 23:00 och matchen blåstes igång. Att GIF Sundsvall hade valt att få fram historiens första nattmatch i herrallsvenskan var av ett syfte – vi skulle öka intresset kring fotbollen och få fler att hitta till NP3 Arena. Folk hade strömmat till stan den där sena junikvällen, restaurangerna hade fullsatt och det pågick en förfest i fotbollens tecken runtom stenstaden. Inne på NP3 arena hade folk långt innan avspark funnit sin plats i APA:s tält för en burgare innan matchen.

NP3 Arena upplyst efter solnedgång innan nattmatchen GIF Sundsvall-AFC Eskilstuna 29 juni 2019

Nattmatchen GIF Sundsvall-AFC Eskilstuna 29 juni 2019. Foto: Magnus Jakobsson/Bildbyrån.

Matchen slutade 0-0 men en höjdpunkt var att GIF Sundsvalls egenfostrade talang Albin Palmlöf fick möjligheten att göra startdebut, ett litet steg för 2019 som nu vuxit fram till ledord inför 2020 – att bygga Norrlandslaget med egna talanger. Att Albin Palmlöf fick starta den där sena junikvällen blev en bekräftelse på att GIF Sundsvalls akademiverksamhet lyckats ta fram toppnamn, vilket också bekräftades under julveckan då Svensk Elitfotboll presenterade årets resultat av det certifieringsbesök som görs hos akademierna i Tipselit. 2019 visade sig vara ett framgångsrikt år för vår ungdomsverksamhet då GIF Sundsvalls akademi hamnade på fortsatt 13:e plats. Totalt har GIF Sundsvall 2 089 poäng när summan räknades ihop – vilket är en ökning med 137 poäng från föregående år.

En lyckad säsong för akademin blev det minst sagt och när vi nu summerar det gångna året har vi haft sex spelare som fått chansen att som landslagsmän representera Sverige i elitförberedande åldersgrupper, ett resultat som GIF Sundsvall är väldigt stolt över och som till det kommande året ses som en stor tillgång. GIF Sundsvall vill passa på att önska ett stort grattis till Johan Bengtsson, Ludvig Nåvik, Jesper Carström, Albin Palmlöf, Albin Ekström, Paya Pichkah och Teodor Stenshagen för deras prestationer under det gångna året.

Teodor Stenshagen

Jesper Carström. Foto: Anders Thorsell.

För GIF Sundsvalls A-lag var det en tung säsong men med en tydlig karaktär av norrländsk kämpaglöd och spansk hetta – men som inte ville visa sig resultattavlan. Mycket ändrades och en stor förändring som gjordes under säsongen 2019 var att avsluta samarbetet med huvudtränaren Joel Cedergren. 2012 tog Cedergren över rollen som assisterande tränare i GIF Sundsvall efter flera år inom Giffarna som ungdomstränare. Inför säsongen 2013 utsåg organisationen honom sedan som huvudtränare tillsammans med Roger Franzén.

Den 30 augusti i år publicerade GIF Sundsvall ett pressmeddelande om att GIF Sundsvalls styrelse beslutat att tränaren lämnar sitt tränaruppdrag samma dag. Jakten på ny tränare hade satts i rullning och tills vidare satt Andreas Pettersson och Henrik
Åhnstrand som ledare för truppen. Åhnstrand som senare under året skulle presenteras som GIF Sundsvalls nye huvudtränare, en tränare som beskrivs som en symbol för det nya som GIF står inför – att bilda ett riktigt Norrlandslag.

Två dagar senare skulle GIF Sundsvall presentera en ny huvudtränare – Sundsvallssonen Tony Gustavsson hade skrivit på ett kontrakt för säsongen ut. Tony sa själv vid kontraktsskrivningen att bedömningen var att laget redan var ett av Allsvenskans bästa på mittplan men att det behövdes vissa korrigeringar för att vinna matcher,
fotbollsmatcher vinns eller förloras i straffområdet.

När vi nu summerar året som varit beskriver Hagblom situationen den där sena dagen i augusti som ett läge som behövde en akut lösning:

”Vi kom till ett läge efter många dåliga prestationer där vi blev tvingade till en förändring för att försöka knipa det sista halmstrået och ett Allsvenskt kontrakt 2020. Tränarbytet från Cedergren till Gustafsson blev ett måste för att få en förändring. Ny energi och nya idéer med Tony skapade ett fint hopp för klubben men som tyvärr inte räckte till för att säkra ett allsvenskt kontrakt 2020.”

Tony Gustavsson

Tony Gustavsson. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån.

Inför säsongen 2020 till och med 2022 kommer Henrik Åhnstrand att leda truppen mot Allsvenskan tillsammans med Andreas Pettersson och Tommy Naurin som assisterande tränare, sistnämnde även målvaktsinstruktör. En av många riktlinjer till att skapa Norrlandslaget.

Sportchefen Urban Hagblom och huvudtränaren Henrik Åhnstrand

Sportchefen Urban Hagblom och nye huvudtränaren Henrik Åhnstrand.

Från tränaransvar till EM-kvalmatch. Den 11 oktober 2019 skulle Sverige ta sig an Malta på bortaplan. Det blev en match som GIF Sundsvall får känna sig extra stolta över då det var en match där GIF Sundsvall hade tre forna spelare med i landslaget. Tillsammans gjorde Emil Forsberg, Mikael Lustig och Marcus Danielsson att GIF Sundsvall blev den klubben som hade flest allsvenska säsonger med spelare i startelvan den matchen.

Det är ett år av mycket känslor och även med mycket samhällsansvar. Vi menar att det finns få aktiviteter som bidrar till samma sociala sammanhållning som idrotten, oberoende av vilken sport det är. En positiv idrottsmiljö ger såväl psykiskt som fysiskt välmående. Sedan 2003 har GIF Sundsvall tagit ett samhällsansvar (Coporate Social Responsibility = CSR) och däribland finns “Back 2 Basics”. Det är ett projekt som startades för att få stadsdelar med låg föreningsaktivitet att bli aktivare genom GIF Sundsvall tillsammans med andra föreningar erbjuda en aktiv och positiv fritid för barnen i åldrarna 8-12 år. Syftet är att leda barnen in i det svenska föreningslivet och etablera en föreningspresentation i området där det verkar.

Under 2019 invigdes GIF Sundsvalls egna anläggning “Camp Mitthem” i bostadsområdet Nacksta där det skapades två konstgräsplaner som används delvis för ”Back 2 Basics” men även spontanidrott och klubbens egna träningar.

Unga deltagare vid Unite cup och invigningen av Camp Mitthem 2019

Unite cup och invigningen av Camp Mitthem.

GIF Sundsvall är stolta över att vara en så pass stor organisation och att med ett stort inflytande kunna bidra och påverka det samhället vi vill ha runtomkring oss. Det var ett år fyllt av hopp, frustration och en taktikförändring som skulle rädda kvar möjligheten om ett allsvenskt kontrakt för 2020. Resultatet blev en nytt kontrakt i Superettan, ett nytt tränarkontrakt samt en nystart i organisationens sätt att se på resurser och tillgångar i den egna organisationen och bygga ett lag med en stark karaktär av Norrland. Det blir en chans att bygga om och lägga grunden för den lovande framtiden som väntar för GIF Sundsvall – Norrlands bästa lag.

Tobias Eriksson jublar med klacken 2019

Tobias Eriksson jublar med klacken. Foto: Pär Olert/Bildbyrån.

Tillsammans är vi stora starka Giffare i ett 2020 där vi hoppas att stödet och styrkan från
våra supportrar är större än någonsin.

Säsongskort 2020

Uppladdning 2020 – träningsmatcher och Svenska cupen

Mer om GIF Sundsvalls samhällsansvar

GIF Sundsvall år för år (sedan 1903)

GIF Sundsvalls historia

Fakta om klubben

 

Anna Leino

tf kommunikatör GIF Sundsvall

anna.leino@gifsundsvall.se